17 August 2017

Tips Anak Sembelit dari Puan Yatie Eimra

Sembelit ni perkara biasa jer dikalangan bayi & kanak². Anak² yang susah/cerewet makan pn xterkecuali alami masalah ni sebab pengambilan susu formula yang banyak. Bagi kes anak macam ni - Menurut pediatrik, susu susah nk hadam & akan diserap masuk dalam usus.

Bila anak kurang makan lak, lg la lambat isi perut nak penuh. Najis dok terperam je dlm usus nk tunggu penuh. Tambah² pula anak xnak minum air kosong. So badan akan serap air dari najis bila badan kekurangan air.

Si kecik ni selalunya 3 hr xpoo², dah sembelit teruk smpai berdarah² (boleh letak minyak/vaselin utk kurangkan). Tu pn kena urut bagai baru poo² boleh keluar. Selalunya kena bg juice prune (yg dh readymade) nk bg poo². Tapi lepas tu sepanjang hari anak tercirit lak.

Semalam bg nabeez kurma + prune, malam td die poo², alhamdulillah syukur sgt.. poo² die soft & bhgian kepala pn xkeras kejung macam biasa walaupun dah masuk 3hr. Ank xmenangis masa poo² & xde masalah pn masa meneran. Lepas tu pn xde lak efek tercirit macam minum juice.
Mommies yg susah hati anak sembelit, boleh cuba cara sy ni, kot² serasi dgn anak..

Bahan²:

½ cawan air nabeez kurma+sbiji kurma

1 biji dried prune (sy guna sunsweet je)

Cara²:

1. Rendam dried prune dlm air nabeez kurma selama sejam-2

2. Bila dah lembut, lenyekkan buah kurma & prune. Tapis airnya.

Beri anak minum air ni. Boleh bagi secara berperingkat, tapi pastikan air ni dihabiskan untuk dpt hasil terbaik. Gunakan syringe kalau anak xnk minum. Air ni ambil masa gak utk bertindak, nak² kalau sembelit dah lame (anak sy minum petang, malam baru poo²). Boleh tambah lg sukatan jika perlu.

*boleh jer terus rendam sebiji kurma+prune dlm ½ cawan air selama sejam-2 tp sebaik²nya guna air nabeez kurma utk dptkn efek laxative terbaik

👣 Nota kaki:

Air nabeez kurma + prune ni sgt sedap. Ummi die yg xde masalah sembelit pn minum. Tapi xlame lepas tu mmg lawas la

Sumber: Facebook Yatie Eimra


Tips tambahan daripada DahliaMadu - boleh sapukan dengan Tummy Time dari Tasneem Naturel.
 
🌸Bertindak seperti minyak Telon/Yu yi
🌸Membuang angin dalam perut
🌸Bantu melegakan perut sebu
🌸Bantu melegakan kembung perut
🌸 Bantu anak sembelit

Cara guna:
👉Sapu pada perut & tapak kaki

Balm ini membantu anak yang mengalami masalah perut seperti kembung, sembelit, cirit birit.

Balm yang berasaskan Essentials oils selamat untuk bayi😍

Boleh whatsaap saya kalau berminat 0193854667

http://www.wasap.my/60193854667


13 August 2017

Face Serum with Hyaluronic Acid

Face serum freshpicks adalah HYALURONIC ASID
.
.
Apa tu?
.
Hyluronic Asid merupakan elemen yang penting untuk kulit , Ia membantu mengekalkan lebih 1000 kali beratnya dalam air di dalam sel-sel kulit, menjadikan ia satu pelembap yang sangat baik.
.
Malah, tidak ada bahan biologi lain boleh mengekalkan air sebaik Hyluronic asid yang membantu melembutkan dan mengurangkan kedutan. Tidak kurang pentingnya ialah keupayaannya untuk mengeluarkan bahan buangan dari sel-sel termasuk yang di mana terdapat peredaran darah yang sedikit.
.
Hari ini, Hyluronic Asid dianggap sama penting Kolagen.

.Penggunaan yang paling biasa untuk Hyluronic Asid adalah dalam terapi anti-penuaan, terutamanya dengan prosedur kosmetik bertujuan untuk memperbaiki struktur kulit dan kedutan.

Nak cuba?
Pm or whatsapp 0193854667


31 July 2017

Madu Hutan Jelebu is Back!! 2017

Assalammualaikum Pecinta Madu Sekalian...

Madu Jelebu is Back. Di saat kecewa ketidakhadirannya selama 2 tahun. Ada tu adalah untuk makan sendiri tapi jimat sejimatnya. Kami sekeluarga consume.

Bukan sombong tak nak beli madu yang lain selalu terbeli yang tak Original. 😣Pernah beli sebotol yang dalam lebih sekilo Madu Ori katanya...tapi bersaka saka bergula.Kalau Ori gitu ke? Harga? Xmurah pun.


Sebab tu macam mana pun saya tetap tunggu Madu Hutan Jelebu yang tak pernah mengecewakan setakat ni.

Madu ni bukan sentiasa ada.Bermusim.Kalau ada yang berminat whatsaap je saya 0193854667. Cod/Pickup Area Shah Alam dan Seremban. Pos pun boleh.