06 January 2019

Kenapa bayi menangis ?

Bayi anda sering menangis? Bayi menangis adalah perkara tapi kalau tangisan nya berlarutan kena ambil perhatian ye Mommies.

Jika bayi menangis kurang 5 minit, jangan risauyi mungkin perlukan lebih perhatian.

Jika bayi menangis lebih 5 minit , periksa adakah bayi anda DEMAM - suhu normal manusia ialah 36.5 dan 37.5 darjah celcius.

Tapi kalau bayi tidak demam, adakah dia sakit? jom tengok tanda-tanda yang mungkin boleh membantu Mommies antaranya tangannya menggengam, kakinya melurus ke atas bahagian dada. Wajahnya kemerahan semasa menangis.



Sebab Bayi Menangis

1. Kolik / Kembung - Jika bayi menangis dalam tempoh yang lama iaitu lebih daripada 3 jam atau lebih 3 hari seminggu, ia mungkin KOLIK / KEMBUNG.Anda boleh mengelak Kolik / Kembung berlaku :
  • Elakkan Ibu menyusu makan coklat, kafien, makanan pedas sayuran sejuk seperti kobis, brokoli dan bunga kobis
  • Elakkan menggunakan botol susu yang bukan anti kolik, pastikan menggunakan botol susu anti kolik
  • Kerapkan menyapu tubuh bayi dengan T-Rub supaya bayi berasa selesa di bahagian seperti perut, tapak kaki, betis, belakang badan, ubun-ubun serta dada untuk memberi keselesaan pada bayi.
  • Pemakaian stokin dan barut juga membantu.
2. Lapar - mungkin bayi masih lagi lapar walaupun baru sahaja selesai menyusu.

3. Lampin Basah - Pastikan lampin kerap di tukar dan dapat juga mengelakkan masalah ruam pada bayi. Sapukan Skeenz setiap kali menukar lampin.

4.Mengantuk dan Letih : Sediakan ruang yang selamat dan seleasa, berikan ciuman dan pelukan. Mungkin Mommies perlukan bantuan Calm Time iaitu sapuan balm yang berasaskan essential oil untuk membantu bayi lebih selesa dan bertenang.

5. Sembelit
Bayi mudah terkena sembelit walaupun mereka menyusu badan.Ini kerana sistem pencernaan mereka sangat sensitif dan kadangkala tidak dapat bertindak balas dengan baik terhadap makanan tertentu.
Cuba tuamkan perut, urut dengan T-Rub , atau mengusap perlahan untuk membantu melegakannya.
Tengok Cara Mengatasi Masalah Sembelit di sini

========================================================================
Saya agen Tasneem Naturel. Berminat dengan mana-mana balm / roll on Tasneem Naturel Whatsaap 01156254769 atau click sini http://www.wasap.my/601156254769

COD / Pickup Shah Alam 
Poslaju Seluruh Malaysia 
Belian lebih daripada 1 balm potongan 10% 
Saya Agen Tasneem Naturel Shah Alam

02 January 2019

6 Petua Melegakan Batuk Anak

Batuk! Musim-musim sekejap panas sekejap sejuk ni batuk pun susah nak hilang.Sebenarnya batuk ni berperanan dalam membersihkan iritasi dan infeksi dari tubuh, tetapi batuk terus-menerus dapat mengganggu rutin seharian anak.

Ada banyak kemungkinan penyebab batuk, termasuk alergi, infeksi dan sebagainya. Beberapa petua dapat membantu melegakan batuk bagi anak Mommies.

6 Petua Melegakan Batuk ini adalah yang MamaNurs sendiri guna untuk anak Mama. Harap petua ini dapat juga membantu Mommies semua ;-)


1. MADU

Beri madu kepada anak yang batuk, pasti anak-anak sukakan ubat batuk ni kan sebab madu sedap rasanya . Anak-anak Mama memang setiap hari di suapkan dengan madu asli yang di campurkan dengan air suam. Berikan setengah sudu teh untuk anak-anak usia 1 hingga 5 tahun dan satu sudu teh untuk anak-anak usia 6 hingga 11. Pastikan ianya Madu Asli - Certified Raw Honey

2. SUP AYAM
Sup ayam memiliki sifat anti-inflamasi. Suhunya yang hangat juga melegakan dan membantu melonggarkan lendir di saluran hidung.

3. BANYAKKAN MINUM AIR
Galakkan anak anda minum air dengan banyak, Mama akan cut air bergula masa ni, fokus dengan air penapis atau mineral. Mungkin boleh di selang selikan dengan air lemon + madu atau teh +madu

4. GOSOKKAN DENGAN CF-RUB
Apabila anak anda mempunyai batuk, anda boleh membeli CF-Rub dari MamaNurs gosokan dada, tapak kaki dan tulang belakang. CF-Rub ini membantu kurangkan selesema, membantu cairkan kahak, melegakan asma dan demam. Ia di perbuat dari gabungan lebih dari 5 jenis essential oil 100% bahan semulajadi , BEBAS Paraben, SLS, bahan kimia

5. KUNYIT DAN SUSU

Memberikan kelegaan segera untuk sakit tekak dan hidung berair. Ia juga merupakan salah satu remedi semulajadi terbaik untuk batuk kanak-kanak. Masukkan sepotong kunyit ke segelas susu hangat. Berikannya kepada anak kecil anda setiap malam sebelum tidur. Kunyit adalah antiseptik yang membantu dalam merawat jangkitan virus. Pastikan Susu Asli ye bukan Susu Formula

Yang paling penting ialah, Mommies perlu tahu bila perlu berjumpa dengan doktor. Mommies ada idea untuk merawat batuk kanak-kanak di rumah? Jomlah share

========================================================================
Saya agen Tasneem Naturel. Berminat dengan mana-mana balm / roll on Tasneem Naturel Whatsaap 01156254769 atau click sini http://www.wasap.my/601156254769

COD / Pickup Shah Alam
Poslaju Seluruh Malaysia
Belian lebih daripada 1 balm potongan 10%
Saya Agen Tasneem Naturel Shah Alam

5 Makanan untuk Minda Anak

Assalammualaikum, entry kali ini adalah panduan untuk Mommies termasuk MamaNurs ni mencari makanan yang baik dan berkhasiat . Hidangan yang sihat membantu perkembangan otak anak-anak kita.

Check it out !

1. Madu kaya dengan fruktosa iaitu gula ringkas yang boleh diserap terus ke dalam darah untuk memberi tenaga segera. Para penyelidik menggelar madu sebagai agen untuk mencerdaskan otak. 

Sabda Rasulullah s.a.w. Barangsiapa yang menjilat Madu sebanyak tiga kali pagi setiap bulan, maka dia tidak akan terkena cubaan yang besar (penyakit yang berbahaya) (Riwayat Ibnu Majah)


2.Kismis mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, lembab dan mengalami kelemahan dalam berfikir. 


3.Telur adalah manakan yang paling senang di dapati dan murah. Kuning telur bagus untuk perkembangan otak kanak-kanak sehingga umur 8 tahun . Telur juga tinggi protein dan mengandungi zat besi, folat dan vitamin A. Tapi awak jika anak anda alahan ye.Banyak resepi boleh buat dengan telur kan. Sandwich paling mudah ;-)


4,.Susu mengandungi protien dan karbohidrat yang merupakan sumber tenaga untuk otak. Manfaat lain susu ialah kaya dengan kalsium yang penting untuk pertumbuhan gigi dan tulang yang kuat serta sihat. Jika anak Mommies bukan pencinta susu, boleh lah campur susu dalam bubu, puding.

5..Sayur-sayuran kaya dengan zat besi, folat dan vitamin. Zat besi adalah elemen penting untuk otak dan sistem saraf anak kita. Zat Besi mempengaruhi kebolehan anak untuk belajar, mengingat dan memberi fokus. Tomato, bayam, lobak merah dan labu tinggi kandungan nutrisi.


Diharapkan entry ini dapat memberi idea pada Mommies untuk menyediakan makanan terbaik untuk anak.

========================================================================
Saya agen Tasneem Naturel. Berminat dengan mana-mana balm / roll on Tasneem Naturel Whatsaap 01156254769 atau click sini http://www.wasap.my/601156254769

COD / Pickup Shah Alam
Poslaju Seluruh Malaysia 
Belian lebih daripada 1 balm potongan 10%
Saya Agen Tasneem Naturel Shah Alam